Ungene lærer gjennom egen lek, i samspill og i kreative prosesser. Kanskje er det der de lærer mest? Vi voksne skal være observante på hva som skjer slik at vi kan bidra der det er nødvendig samtidig som vi må trå varsomt for ikke å ødelegge dynamikken i leken fordi vi ønsker å tilføre barna refleksjon rundt sin egen virksomhet. Vi voksene kan i iver etter å se fag i hverdagen lett definere situasjoner vi dokumenterer uten å vite særlig om hva som faktisk skjer i det enkelte barnet.
Barn lærer forskjellig og det er ikke gitt at de har lært det vi ønsker bare fordi vi voksne hadde våre mål og intensjoner. Vi kan si noe om målsettingene i våre planlagte aktiviteter, så kan vi evaluere opp mot det vi ser og mener har skjedd etterpå. Men læringen hos barna lar seg vanskelig måle og derfor bør vi vare varsomme med å definere for mye av den antatte læringen. Vi kan heller beskrive det vi observerer og reflektere rundt dette i etterkant.
Når vi dokumenterer i barnehagen er det viktig at vi gjør oss noen refleksjoner om disse prosessene. Det skal godt gjøres å fri seg fra egen mening og tolking når man dokumenterer, men det er nyttig i første omgang å observere det som faktisk skjer og så forsøke å beskrive uten å tenke for mye fagområder og Rammeplan. Intensjonen bør være, i størst mulig grad, fange det som faktisk skjer. Frir man seg fra behovet for å definere og knyttet situasjnen til fagområder i rammeplanen, mener jeg at det er lettere å få til.
Barnehagefolk er i stor grad vant til å observere og ta i bruk retningslinjer og metoder rundt det. Barneintervju er også en nyttig metode når man skal dokumentere, men også her er det en del avveginger og etiske retningslinjer å følge (mer om barneintervju ved en seinere anledning…)
Refleksjonene rundt selve observasjonene kan komme etter hvert og med fordel være med i dokumentasjonen. Fremhev at det er dine refleksjoner rundt situasjonen du observerte og vis at du er bevisst din definisjonsmakt. Om man skal dokumentere barnas egen virksomhet og ønsker å trekke frem fag i det som skjer kan det være hensiktsmessig å samtale med barnet i etterkant av aktiviteten. Det avhenger selvsagt av barnets alder, situasjon, kontekst andre involverte osv. De voksne må til enhver tid vurdere ut i fra situasjonen, egen definisjonsmakt og etikk. Slik det er med de fleste situasjoner i barnehagen. Dette gjør vi i vårt møte med barna, foreldre og kolleger i barnehage hverdagen, vi må også gjøre det i vår dokumentasjon.
Vi voksne kan ta en situasjon og trekke frem flere fagområder og meninger mens barnet som er i situasjonen har en helt annen tilnærming og noen helt andre prosjekter på gang enn vi tilsynelatende ser. Men vi kan beskrive det vi ser og selvsagt koble det til Rammeplanene om vi mener det er rett for den gitte situasjonen, men bevisstgjøring rundt dette kan tilføre mye faglig utvikling på flere plan hos oss voksne.
Bruker vi dokumentasjon og blogg på en slik måte, kan vi som blogger fra barnehagen og våre kollegaer på huset, få ennå mer ut av de situasjonene som løftes frem på blogg.
Aktiviteter og hendelser i barnehagen kan ha utgangspunkt i flere opphav, både i voksnes initiativ og inspirasjon fra andre steder men ofte er det barna selv som startet det hele. Vi vet at det er mye flytende overganger, som det er i det meste som skjer i barnehagen. Den voksne i situasjonen må stole på seg selv og vurdere, det oppstår antagelig ingen irreversible hendelser annet enn at man tolker feil i sin vurdering underveis i dokumentasjonen. Men om vi byr på oss selv kan vi voksne i barnehagen få mer ut av den dokumentasjonen som gjøres og vi blir får et veldig tilgjengelig forum for erfaringslæring.
Når det er organiserte aktiviteter og de voksne har en plan så er det veldig nyttig å reflektere litt rundt de intensjonene man hadde og evaluering av hvordan det faktisk ble i dokumentasjonen. Evaluere i etterkant de mål man hadde for opplegget, enten det startet hos barna selv eller den voksne. Har den voksne tredd inn og deltatt i å dra aktiviteten/prosjektet videre er dette nyttige erfaringer og reflektere rundt.
Når det dokumenteres fra barnas egen lek og små hverdagshendelser, start med å observer og beskriv det du konkret ser fremfor å definere det du tror barnet driver med og får utav det.
Det er også nyttig og reflektere rundt barnas egne aktiviteter men det er veldig viktig å være åpen og bevisst den definisjonsmakten man har. Det er selvsagt av interesse å snakke om rammeplanens fagområder, men er det antall, rom og form bare fordi barnet leker med stein og det er flere steiner i ulike former? Eller kan vi snakke om fagområder når vi voksne bruker vår kompetanse i veiledningen og møte med barna og bidrar til en bevisstgjøring hos barnet rundt dette?
Det er ikke fasitsvar da det naturligvis vil variere fra ulike kontekster og situasjoner til de individer som er involvert, være seg barn eller voksne.
Noen som har innspill til dette så er det veldig flott om det formidles i kommentarfeltet
Trackback/Tilbaketråkk